Årets Återvinningscentral

Årets Återvinningscentral tilldelas en ÅVC som under året utmärkt sig på något sätt, till exempel genom satsningar på att förhindra avgiftsfusk, förbättrade sorterings- och återbruksmöjligheter, förenklingar för användarna (såsom skyltning, öppettider, tillgänglighet) eller något annat initiativ som förtjänar uppmärksamhet.

Finalister

Bromma Återvinningscentral

Pireva Anytime, dygnet-runt-öppen ÅVC i Piteå

Piteåprojektet Återvinning Anytime gör det möjligt för Piteåbor att lämna sorterat avfall på återvinningscentralen Bredviksberget när som helst på dygnet. För att kunna utnyttja möjligheten måste invånarna genomföra en kortare utbildning bestående av ett antal frågor, antingen via webb eller app.

Bromma Återvinningscentral

Mölndals stad, Återbruket Kikås

Återbruket Kikås är en av Mölndals viktigaste satsningar inom cirkulär omställning. En stor del av verksamheten fokuserar på att återbruka produkter och material som lämnas in. I Bruksbutiken säljer man återbrukade produkter och material inom bygg och trädgård.

Bromma Återvinningscentral

Bromma Återvinningscentral

Under senaste året har Bromma Återvinningscentral utmärkt sig genom en rad initiativ som ökat både tillgänglighet och kundnöjdhet, samtidigt som hållbarhetsmålen ständigt förbättras. Med fokus på att förenkla och förbättra användarupplevelsen, inklusive nya tydliga skyltar och utökade öppettider, har Bromma ÅVC skapat en modern miljö där återbruk och sortering står i centrum. Med cirka 350 000 besökare per år är Bromma återvinningscentral tillgänglig både för invånare i Stockholm och besökare från andra kommuner samt verksamheter.

Årets Cirkulära Initiativ


Priset Årets Cirkulära Initiativ tilldelas en person/företag/verksamhet eller organisation som presenterat ett initiativ inom återvinning och cirkulär ekonomi. Det kan exempelvis gälla innovationer, affärsmodeller eller teknik som stimulerar återvinning och cirkulära strömmar av material och resurser.

Finalister

Trioworld Loop

Spendrups, återvinning av kolsyra

Spendrups är först bland svenska bryggerier att återvinna kolsyra, CO2. Man har årligen köpt in mer än 10 000 ton kolsyra, men med den nya kolsyreåtervinningsanläggningen kan Spendrups bli självförsörjande på kolsyra till 50 procent i Grängesberg. I ölproduktionen omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst och syra. Under processen skapas och frisläpps stora mängder CO2 som kolsyreanläggningen nu fångar upp och processar för att användas i produktionen.

Trioworld Loop

Ragn-Sells, återvinning av planglas

Miljöföretaget Ragn-Sells har startat en anläggning för återvinning av planglas i Örebro. Återvinningen bidrar till minskad klimatpåverkan vid planglastillverkning genom att bevara naturresursen kiselsand och att minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning. Återvinning av planglas sparar upp till 30 procent energi jämfört med att producera nytt glas. Anläggningen har kapacitet att täcka både Sveriges och Norges behov av planglasåtervinning.

Trioworld Loop

Trioworld Loop, lantbruksplast med återvunnet material

Genom dedikerat och målmedvetet arbete har Trioworld utmanat traditionerna och lyckats implementera en cirkulär lösning för lantbruk och ensilagesträckfilm. Numera innehåller produkterna i Loop-sortimentet minst 30 % ”post consumer recyclate”, inte minst från företagets egen återvinningsanläggning för lantbruksplast. Myndigheten för Samhällsskydd- och Beredskap har nyligen identifierat ensilagesträckfilm som en kritisk produkt i händelse av kris eller krig, där denna cirkulära och inhemska lösning bidrar till en mer robust lösning.

Årets Återanvändare


Årets Återanvändare går till en person, organisation, kommun eller företag som verkat för och aktivt arbetat med att föra material högre upp i avfallstrappan, till exempel genom att använda material på ett sådant sätt att en produkts livslängd förlängs och materialåtervinning därmed skjuts på framtiden.

Finalister

Bifab

Svensk Byggtjänst, återbrukad mässmonter

I år ville Svensk Byggtjänst på mässan Nordbygg verkligen ha en monter som speglar organisationens ambitioner på hållbarhetsområdet. Det blev en återbruksprocess i miniatyr där man bland annat använde begagnade fotbollssarger, återbrukade mattor och till och med begagnad skruv och spik. Efter mässan har montern fått ytterligare liv hos ett företag som nu använder den som interna hållbarhetsväggar i sin verksamhet.

Bifab

Zurface, återvunnen natursten

Zurface, en av Nordens största aktörer inom natursten, har börjat återvinna naturstensprodukter som grävts upp vid byggen. Fram till nu har sådana ofta kasserats och i stället ersatts med nyproducerad sten. I Europa råder brist på natursten och man är övertyga om att återvunnen natursten kommer att bli en självklarhet framöver.

Bifab

Bifab, begagnad lagerinredning

Bifab bryter ny mark i affärssegmentet industriell andrahandsmarknad genom att erbjuda banbrytande hantering, användning och funktionalitet av och kring begagnad
Lagerinredning, med möjligheter till skräddarsydda lösningar för varje enskild verksamhet. Detta borgar för unika, kostnadseffektiva och väldigt miljömedvetna projekt.

Årets Avfallsbehandlare


Utmärkelsen Årets Avfallsbehandlare går till en aktör (företag/verksamhet/organisation eller kommun) vars verksamhet huvudsakligen består i avfallshantering och avfallsbehandling. Årets Avfallsbehandlare ska på ett miljöriktigt, effektivt och lönsamt sätt ha bidragit till att göra avfallshantering och avfallsbehandling värdeskapande.


Finalister

Resursutvinning Stockholm

Stockholm Vatten och avfall, Resursutvinning Stockholm

Eftersorteringsanläggningen Resursutvinning Stockholm i Högdalen gör det möjligt för ytterligare 200 000 stockholmare att sortera ut matavfall. Anläggningen bidrar med en minskning av Stockholms stads koldioxidutsläpp med 33 000 ton per år och sorterar dessutom ut plast och metall som av misstag hamnat i restavfallet.

Resursutvinning Stockholm

Tekniska verken, FossilEye

Mätsystemet FossilEye scannar snabbt igenom hur mycket plast som finns i ett lass avfall som ska förbrännas. Ett digitalt öga avgör vad som är plast, vilken typ av plast det rör sig om och hur stor mängd det handlar om. Tekniska verken driver utvecklingen av systemet tillsammans med Vattenfall Värme, Umeå Energi och leverantören RoboWaste.

Resursutvinning Stockholm

Derome, Stena Recycling och James Hardie, återvinning av fibergips

Derome, James Hardie och Stena Recycling har i ett strategiskt samarbete utvecklat en innovativ lösning för återvinning av fibergips. Spillmaterial samlas upp av Derome, transporteras och lagras av Stena Recycling, för att sedan skickas till James Hardie i
Tyskland som använder det i tillverkningen av nya gipsskivor som Derome köper tillbaka. Det blir ett cirkulärt flöde där fibergipset återanvänds i stället för att hamna på deponi, en insats som beräknas spara 120 ton koldioxid per år.

Årets Förebyggare


Priset i kategorin Årets Förebyggare tilldelas en person eller företag/verksamhet/organisation eller kommun som i praktiken kan visa att det är möjligt att förebygga uppkomsten av avfall. Årets Förebyggare ska vara ett bra exempel på hur uppkomst av avfall kan förhindras, det ska vara praktiskt genomförbart och ska också kunna tjäna som inspiration för andra att arbeta avfallsförebyggande.

Finalister

Matmissionen

Gumpearl

Gumpearl producerar tandkrämstabletter, ett hållbart alternativ till traditionell tandkräm som eliminerar plastförpackningar. Tabletterna säljs i återanvändbara glasburkar och i biologiskt nedbrytbara förpackningar, vilket minskar plastavfallet avsevärt jämfört med konventionella tandkrämer i tub.

Matmissionen

Skolreturen

Skolreturens grundidé är att ta hand om kvarglömda plagg på skolor och säkerställa att de får nytt liv genom återbruk, välgörenhet och second-hand, i stället för att hamna i soporna. Varje år glöms drygt 770 ton kläder kvar i svenska skolor. Skolreturen för statistik över allt som kommer in och registrerar det i sitt system innan det går vidare till återbruk, välgörenhet eller försäljning. Ett urval av de insamlade plaggen finns tillgängliga i webbutiken Oddly Reloved.

Matmissionen

Matmissionen

Den sociala matbutikskedjan Matmissionen tar hand om livsmedel och produkter som annars skulle ha slängts. Maten säljs till en tredjedel av priset till personer med låg inkomst som är medlemmar i butikerna. Därmed löser man tre problem. Matsvinnet minskar, man stöttar ekonomiskt utsatta människor och erbjuder arbetsträning. Matmissionen startade i Stockholm och har idag elva butiker runt om i landet. Förra året tog man hand om 4600 ton produkter som nådde över 25 000 medlemmar.

Årets Specialpris


Vandringspriset Årets Specialpris tilldelas ett företag, en kommun, en person eller en organisation som på ett framstående sätt verkar för att lyfta fram svenskt avfalls- och återvinningskunnande till världsledande nivåer.



Finalister

Fiskereturen/Sotenäs marina återvinningscentral

Reselo, gummi från björkbark

Reselo, en startup från KTH, utvecklar gummi av björkbark. Affärsidén är att utvinna suberin ur barken från björk som är en restprodukt i dagen skogsindustri. Suberinet används för att tillverka en gummiliknande slutprodukt som kan användas i däckindustri, men också inom andra användningsområden.

Fiskereturen/Sotenäs marina återvinningscentral

Telge Återvinning, textilsortering

Lagom till kravet på separat textilinsamling öppnar Telge Återvinning landets första kommunala anläggning för att försortera insamlad textil. Med anläggningen vill man visa resten av landet hur textilsortering kan fungera, samtidigt som man har kapacitet att ta hand om, och betala för, textilt avfall också från andra kommuner.

Fiskereturen/Sotenäs marina återvinningscentral

Sotenäs Marina Återvinningscentral/ Fiskereturen

Insamlingstjänsten Fiskereturen tar emot uttjänta fiskeredskap som inte längre kan användas eller inte längre behövs, för att sedan ta hand om och återvinna dessa.  Att förebyggande ta emot och ta hand om fiskeredskap är ett effektivt sätt att minimera risken för att dessa hamnar på fel ställen i natur och hav där de utgör ett hot mot miljön och djurlivet. Sedan start har Fiskereturen samlat in ca 950 ton fiskeredskap.