Årets Återvinningscentral

Årets Återvinningscentral tilldelas en ÅVC som under året utmärkt sig på något sätt, till exempel genom satsningar på att förhindra avgiftsfusk, förbättrade sorterings- och återbruksmöjligheter, förenklingar för användarna (såsom skyltning, öppettider, tillgänglighet) eller något annat initiativ som förtjänar uppmärksamhet.

Vinnare: Bromma Återvinningscentral

Bromma Återvinningscentral

Senaste året har återvinningscentralen utmärkt sig genom en rad initiativ som ökat både tillgänglighet och kundnöjdhet, samtidigt som hållbarhetsmålen ständigt förbättras. Med ca 350 000 besökare per år är Bromma återvinningscentral tillgänglig både för stockholmare och besökare från andra kommuner samt verksamheter.

Årets Hedersomnämnande

Vinnare: Impossible Plastics och Svensk Plaståtervinning

Impossible Plastics och Svensk Plaståtervinning

Juryns hedersomnämnande 2024 går till företagen Impossible Plastics och Svensk Plaståtervinning för det samarbete de båda inlett i Motala. Genom att tillverka lastpallar av så kallad ”problemplast”, en fraktion som annars skulle gått till förbränning, ökar de återvinningen och bidrar till minskad klimatpåverkan. Varje sådan pall bedöms minska CO2-utsläppen med ca 60 kg jämfört med en pall av ny plastråvara."

Årets Cirkulära Initiativ


Priset Årets Cirkulära Initiativ tilldelas en person/företag/verksamhet eller organisation som presenterat ett initiativ inom återvinning och cirkulär ekonomi. Det kan exempelvis gälla innovationer, affärsmodeller eller teknik som stimulerar återvinning och cirkulära strömmar av material och resurser.

Vinnare: Trioworld Loop

Trioworld Loop

Genom dedikerat och målmedvetet arbete har Trioworld implementerat en cirkulär lösning för lantbruksplast och ensilagesträckfilm. Produkterna i Loop-sortimentet innehåller minst 30 % ”post consumer recyclate”.

Årets Återanvändare


Årets Återanvändare går till en person, organisation, kommun eller företag som verkat för och aktivt arbetat med att föra material högre upp i avfallstrappan, till exempel genom att använda material på ett sådant sätt att en produkts livslängd förlängs och materialåtervinning därmed skjuts på framtiden.

Vinnare: Bifab

Bifab

Bifab bryter ny mark inom industriell andrahandsmarknad genom att erbjuda innovativ och genomtänkt hantering, användning och funktionalitet av och kring begagnad lagerinredning. 

Årets Avfallsbehandlare


Utmärkelsen Årets Avfallsbehandlare går till en aktör (företag/verksamhet/organisation eller kommun) vars verksamhet huvudsakligen består i avfallshantering och avfallsbehandling. Årets Avfallsbehandlare ska på ett miljöriktigt, effektivt och lönsamt sätt ha bidragit till att göra avfallshantering och avfallsbehandling värdeskapande.


Vinnare: Resursutvinning Stockholm

Resursutvinning Stockholm

Förbehandlingsanläggningen Resursutvinning Stockholm gör det möjligt för ytterligare 200 000 stockholmare att sortera ut matavfall, samtidigt som den sorterar ut plast och metall som felaktigt lagts i restavfallet.

Årets Förebyggare


Priset i kategorin Årets Förebyggare tilldelas en person eller företag/verksamhet/organisation eller kommun som i praktiken kan visa att det är möjligt att förebygga uppkomsten av avfall. Årets Förebyggare ska vara ett bra exempel på hur uppkomst av avfall kan förhindras, det ska vara praktiskt genomförbart och ska också kunna tjäna som inspiration för andra att arbeta avfallsförebyggande.

Vinnare: Matmissionen

Matmissionen

Den sociala butikskedjan Matmissionen tar hand om livsmedel och produkter som skulle ha slängts och erbjuder sina medlemmar dessa till lågt pris. Matmissionens elva butiker tog förra året hand om 4600 ton produkter som nådde över 25 000 medlemmar.

Årets Specialpris


Vandringspriset Årets Specialpris tilldelas ett företag, en kommun, en person eller en organisation som på ett framstående sätt verkar för att lyfta fram svenskt avfalls- och återvinningskunnande till världsledande nivåer.



Vinnare: Fiskereturen/Sotenäs marina återvinningscentral

Fiskereturen/Sotenäs marina återvinningscentral

Fiskereturen tar emot och återvinner uttjänta fiskeredskap som inte längre behövs eller kan användas. Initiativet minimerar risken att uttjänta redskap hamnar i natur och hav och sedan start har Fiskereturen samlat in och återvunnit ca 950 ton fiskeredskap.