Årets Innovatör inom Avfall & Återvinning


EasyMining EasyMinings patenterade process för att utvinna kväve ur avloppsvatten kan i framtiden ko

EasyMining

EasyMinings patenterade process för att utvinna kväve ur avloppsvatten kan i framtiden komma att spela en stor roll när det gäller att ta tillvara denna värdefulla resurs ur ett vanligt förekommande avfall.

Årets Cirkulära Initiativ


Hudiksvalls Kommun och Coop

Hudiksvalls Kommun och Coop

En till synes enkel idé som fått många efterföljare. Hudiksvalls kommun och Coop var först med att erbjuda matavfallspåsar att handla frukt och grönt i.

Årets Specialpris


SIPTex

SIPTex

Projektet SIPTex, för automatiserad sortering av textil som lämnas till återvinning, står redo att 2020 ta steget till nästa storskaliga nivå inom ett område som blir allt mer aktuellt.

Årets Återanvändare


Gothenburg Culture Festival/Björkåfrihet

Gothenburg Culture Festival/Björkåfrihet

Samarbetet mellan Gothenburg Culture Festival och Björkåfrihet tar återanvändning till en högre nivå i samband med storskaliga publika event och evenemang.

Årets Förebyggare


Returpunkten

Returpunkten

Med Returpunkten i Sundbyberg visar Sörab hur man på ett innovativt sätt gör det lätt att göra rätt. En citynära återvinningscentral i miniformat gör att fler smidigt kan bidra till mer återvinning.

Årets Avfallsbehandlare


EWGroup

EWGroup

Med sitt unika koncept vid SAAB i Linköping har EWGroup skapat en cirkulär lösning för för kommunens shaktmassor, en lösning som kan inspirera många andra.

Årets Återvinningsinspiratör


Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet

Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet

Genom sitt arbete vid IVL och sin medverkan i olika mediekanaler presenterar Åsa Stenmarck forskningsresultat och fakta på ett lättillgängligt sätt som inspirerar många till bättre återvinning.

Årets Hållbarhetspris för skolor & ungdom


Städa Sverige, idrottens miljöorganisation

Städa Sverige, idrottens miljöorganisation

Genom sin verksamhet med städinsatser, bland annat längs vägar och älvar, skapar man ett stort och långvarigt miljöengagemang hos många ungdomar.